Op deze pagina vind je verschillende meditaties die je in de browser kunt luisteren. Het aantal meditaties is nu nog beperkt, maar er zullen regelmatig nieuwe meditaties bij worden geplaatst. Nieuwe meditaties worden bovenaan de pagina geplaatst. 

Zijnsmeditatie

Zijnsmeditatie

met Ingesproken door Mariëlle

Een korte meditatie van 8 minuten, waarin we oefenen met in het hier en nu zijn. De link naar de meditatie staat in de comments.

Laat je aandacht rusten bij alles wat zich aan je openbaart, of het nu geluiden, geuren, beelden, smaken, gevoelens of gedachten zijn. Er is geen noodzaak om er iets mee te doen, geen behoefte om te benoemen, labelen of oordelen. Laat het simpelweg zijn. Jij bent de bewuste waarnemer van alles wat verschijnt, en wat verschijnt is intrinsiek verbonden met jou – een integraal onderdeel van jezelf.

Deze meditatie is een oefening in aandacht en openheid. Terwijl we ons bewust worden van de neiging om te willen ingrijpen of controleren, leren we geleidelijk aan te aanvaarden en te omarmen. Het proces is eenvoudig, maar aanvankelijk kan het uitdagend zijn, omdat we gewend zijn om te streven naar verandering en controle. Echter, door simpelweg aanwezig te zijn en onszelf te openen, vinden we een natuurlijke weg naar acceptatie en transformatie.

Stap voor stap leidt deze beoefening tot innerlijke harmonie en vrede, waardoor geluk en tevredenheid ontstaan. 

Hartmeditatie

De hartmeditatie is een geleide meditatie die zich richt op het cultiveren van innerlijke rust, bewustzijn en liefde. De meditatie begint met het aannemen van een comfortabele zithouding en het richten van de aandacht op de ademhaling. Je wordt aangemoedigd om gedachten los te laten en volledig aanwezig te zijn in het moment.

Vervolgens wordt de aandacht gericht op het lichaam, waarbij spanning wordt losgelaten en diepe ademhaling wordt toegepast om ontspanning te bevorderen. Je wordt aangemoedigd om zich bewust te zijn van gedachten die opkomen en deze los te laten zonder ermee te identificeren.

Na het cultiveren van innerlijke rust, wordt de aandacht gericht op verschillende energiecentra in het lichaam, zoals de stuit, de navel, het hart en het punt tussen de wenkbrauwen. Bij elk energiecentrum wordt visualisatie gebruikt om de energie van de zon te absorberen en positieve gevoelens te cultiveren, zoals zelfvertrouwen en liefde.

De meditatie bereikt een hoogtepunt wanneer je je voorstelt dat je hart een huis is in een prachtige tuin. Je wordt uitgenodigd om door het huis en de tuin te lopen, waarbij je symbolisch licht en frisse lucht binnenlaat in je hart en leven.

Terwijl de meditatie eindigt, wordt je aangemoedigd om diepe ademhaling te behouden en langzaam terug te keren naar het bewustzijn van hun fysieke omgeving. Je wordt uitgenodigd om je ogen te openen en terug te keren naar het hier en nu, wetende dat je altijd kunt terugkeren naar de rust en vrede van je innerlijke tuin.